Monday, December 22, 2008

Pestera Ratei


Weekendul acesta a fost tura la Ratei, dar cum ne-am strans vreo treizeci si cinci de oameni a trebuit sa ne impartim in trei ture astfel incat eu si Horatiu am intrat in pestera duminica.

Ziua de sambata a inceput la ora sase dimineata la club, unde ne-am strans toti ca sa mergem in tura. Dupa cateva opriri pe drum, am ajuns la tabara Cerbul pe la unsprezece. Dupa formalitatile de cazare si dupa pauza de masa, prima echipa a pornit spre pestera. Din lipsa de imaginatie noi am mers in Busteni la o plimbare scurta asa ca pe la opt seara cand ne-am intors iesise prima echipa urmand ca pe la zece seara sa intre a doua echipa. Intre timp a inceput si cheful de sfarsit de an astfel ca am stat la bere si la povesti pana pe la unu noaptea. Duminica, dupa o plimbare de jumatate de ora, pe la unu ne aflam la intrarea in pestera.

Suntem toti dornici sa intram in pestera, e o pestera deoasebita. Aflu ca apa este mai mare decat de obicei asa ca imi iau ciorapi de neopren. Parcursul incepe cu galeria de incendiu astfel ca dupa primele stramtori intalnim raul subteran al carui curs il urmam in amonte.


Continuam pana la salita de popas unde luam o pauza si unde practic este punctul cheie al pesterii.
Fotografii: Anca Munteanu

De la confluenta seaca mergem pe galeria cu gururi, apoi revenim si continuam traseul clasic. Ajungem la portita de unde urmeaza un taras si o mica catzarare apoi ajungem in dreptul labirintului mare. Radu se hotaraste sa incerce o alta varianta asa ca mergem in sala titanilor si de aici ne intoarcem un pic pentru a gasi intrarea intr-o alta galerie, insa dupa ce incercam diferite variante fara succes hotaram sa ne intoarcem la marele labirint si sa continuam traseul clasic. Dupa labirint ajungem la razatoare apoi galeria cu argila iar de aici in galeria cu meandre.
Practic suntem aproape sa terminam circuitul, imediat ajungem la salita de popas unde ne oprim pentru o scurta pauza inainte de iesire. La sase iesim din pestera, afara este foarte frig. Dupa un mars fortat pana la masini si dupa o oprire la tabara sa ne luam bagajele, ne regrupam la restaurantul Vienna din Pucioasa pentru concluziile turei.

3 comments:

robert said...

Salut ! Am vrea sa vizitam si noi aceasta pestera , suntem un grup de 5 persoane. Stiu ca intrarea este inchisa si pazita. Ce ar trebuii sa fac sa pot vizita aceasta pestera?

Campian Horatiu said...

Salut! Intrarea e pazita pentru ca pestera este sursa de apa potabila pentru cateva comune si orase din vale. Din pacate, de cateva luni nici clubul nostru, care a explorat pestera si avea grija de ea, nu mai poate sa intre datorita noii conduceri la regia apelor din Targoviste, de care depinde aprobarea. Conducerea anterioara era deschisa la astfel de treburi, aceasta nu mai este. Asa ca, cel putin oficial, momentan, cum e vorba aia "N-ai cu cine, bre!". Asa ca fie astepti vremuri mai bune, fie... rezolvi pe "plan local" - noi adoptam prima metoda, ca mai avem si altele de facut intre timp.

AUREL MUSAT said...

am intrat in aceasta pestera de 3 ori..ultima oara in urma cu 12 ani..sunt curios daca in capatul pesteri dupa sala prabusita mai exista ascuns un caiet pe care noi cei de la clubul ALPIN CLUB ELITE BUCURESTI ..l-am lasat acolo ca un jurnal pentru cei care ajung acolo...multumesc !