Monday, January 12, 2009

Soare frumos da' crusta pe jos - Schi in Lespezi, Fagaras

Partiile de schi, oricum abandonate de noi in principiu, dar raschetate total de ultimele urme de zapada de catre puhoiul de revelion, neavand un strat de zapada proaspata, ne-au facut sa ne orientam spre o zi de schi pe munte, in liniste, departe de zgomotul civilizatiei.

Mint, ce naiba, e inainte de salar, n-am avut bani de schi asa ca am zis sa gasim si noi un "deal" pe care sa urcam si de pe care sa ne coboram pe schiuri :-)

Ma rog, planul initial a fost sa incercam un nou traseu marcat special de schi de tura pe varful Ghitu din sudul Fagarasului, cu plecare din Corbeni. Am dormit in Corbeni, dar dimineata ne-a relevat dealurile goale de zapada, asa ca am purces spre Piscul Negru sa urcam sa vedem daca avem ce schia in sus de fosta stana din Lespezi, mai ales ca aveam informatii proaspete ca e frumos de la colegii care fusesera cu o zi inainte.

Cum drumul este lung, ne-am pornit de la Piscul Negru doar pe la 11:30, pe schiuri, in sus prin padure, pulverul fiind mare si promitator.

Sus la fosta stana, se vedea ca zapada a fost destul de inghetata, dar soarele puternic o topise, devenind un soi de pulver ud spre firn.


Am incercat sa fac un profil sa vad cum arata zapada, mai mult de placere, dar zapada era foarte mica. Pulver cu o crusta la suprafata foarte instabila.

Am continuat sa urcam cu pauze de poze, incet, spre saua dinainte de varful Lespezi. Cu cat urcam, zapada devenea mai inghetata la suprafata, uneori destul de tare, alteori se rupea sub schi. Era clar ca nu avea sa fie o super coborare.


Am urcat pana aproape sus, unde am vazut ca mi-am pierdut o clapa de la clapari. Asta e, n-am mai gasit-o de data asta, dar m-am suparat putin si am hotarat sa coboram. Practic am urcat aproape pana sus, dar de acolo zapada chiar nu mai oferea vreo perspectiva atragatoare. Astfel, am inceput coborarea, eu doar cu trei clape la clapari, chestie care, culmea, nu prea m-a deranjat. Intr-adevar, dupa cum parea, era o crusta care permitea doar viraje la o viteza ceva mai mare. Am zis sa coboram cat mai repede sa prindem pe ultima parte, de la stana, pulverul ud pe care-l vazusem la urcare.

Pana la urma, coborarea n-a fost chiar asa de rea. Eu personal am simtit beneficiul adus de noile schiuri mult mai mari, iar Roxana, destul de usoara, nu a avut chiar asa de mari probleme.


Ceva mai jos, revenind pe muchie, zapada a devenit mai tare, reusind sa ne sustina greutatea mai bine.


Ne-am oprit sa mai admiram o data urmele noastre lasate pe coama, apoi am taiat-o catre poiana cu (fosta) stana, unde speram la pulverul asteptat.


Din pacate, intre timp se facuse umbra si de la stana am coborat pe o crusta si mai "delicata" decat pana atunci. Pulverul mult visat ne-a asteptat doar in padure, unde printre copaci si cu putin mai multa atentie pe ultima bucata unde poteca e mai abrupta, ne-am intors pe la 16:30 la masina la Piscul Negru.

Si pentru ca nu am pus nicaieri nici un film cu urcarea pe schiuri :-) am zis sa facem unul micut si sa-l pun aici:Ce sa zicem, a fost o zi superba de schi si am descoperit si o zona destul de accesibila din Bucuresti. Am planuit sa mai sapam sa vedem ce se mai poate face prin sudul Fagarasului. Pozele din tura sunt aici.

No comments: