Monday, February 15, 2010

Deep'n'safe - Prin puf in Straja


Prima coborare printre copaci, cu muschii neincalziti. Un schiu o ia un pic aiurea si buf, ma trezesc pe spate. N-are nimic, se mai intampla. Dau sa ma ridic in bat insa acesta intra in zapada. Si tot intra. Dispare, apoi intra si mana. Si tot asa pana peste cot. Sa tot fie vreo 150 cm de puf. Great days are coming, baby!!!

Anul trecut am zis ca vom reveni la Straja, dar numai pe cod. Cel putin galben. Pentru ca acolo e patria pulverului. Si nu doar atat, ci e deservit si de vreo 2 teleschiuri. Care costa vreo 2-3 lei urcarea. Si la care nu e niciodata coada. Si zona e destul de mare sa mai gasesti bucati virgine dupa 2 zile de la ninsoare. Argumente contra? Hmmm, nu prea....


In Straja, brazii incarcati cu zapada te invita sa virezi elegant printre coroanele lor. Prezenta lor aproape pana sus face ca zapada sa se pastreze pufoasa, fara interventia vantului. Deasupra liniei copacilor, fetze neatinse de sute de metri te asteapta sa "apesi pedala". Cu mici exceptii, panta se mentine intre 15 - 25 grade, suficient sa iei viteza, dar si ca riscurile de avalansa sa fie destul de scazute.


E totusi schi off-piste, iar masurile de siguranta sunt necesare. Kit-ul de avalansa e bine sa existe, prin padure fiind cateva zone unde, in conditii nefericite, ar putea pleca ceva. Dar foarte importanta, pentru schiul prin padure, este casca (oare de ce?). Ochelarii sunt buni, crengile neasteptate putand produce neplaceri altfel. Un GPS pe care sa inregistrati primele ture sau macar o busola va pot ajuta in conditii de white-out (destul de des intalnit in partea de sus). Anul trecut au avut loc doua accidente mortale datorita dezorientarii si intrarii intr-o zona de avalansa pe versantul opus.


La sfarsit de zi, va puteti relaxa sau mai puteti lucra la tehnica pe partia care e deschisa pana noaptea tarziu.


Una peste alta, am avut un nou weekend de vis intr-o zona care (inca) nu ne-a dezamagit niciodata. Schiezi doua zile la greu cu banii cu care n-ai da nici 10 ture pe valea Prahovei. Cazarea e intre 40-60 RON/persoana (oferte gramada gasiti aici. Probleme sunt cu parcarea, fiind de preferat sa ajungeti devreme. Oricum, sunt sanse sa trebuiasca sa lasati masina cateva sute de m mai jos. Sau mai bine, daca nu aveti multe troace cu voi, o lasati in Lupeni si urcati cu scaunul.

In fine, pentru a exemplifica "feeling-ul" de safe'n'fun, noi doi si cu Bux am mai facut cateva filmulete - nu multe, ca aveai chef doar sa te dai, sa te dai, sa te dai.....

6 comments:

Silvique_ms said...

Ce mistoooooo! Bravos!

Diaconescu Radu said...

Doamne cata zapada, ma asteptam sa fie zapada multa dar nici chiar asa de multa.

Pacat ca Straja e 400km si ca drumurile noastre arata ca dupa bombardament....

Campian Horatiu said...

Asa e zona, are avantajul ca e sus, ninge mult si in zona de padure nu prea bate vantul, asa ca se aseaza.

Dumitrel Marius said...

Mama miaaaaaa... Pai ati macelarit toata zapada :)).

Campian Horatiu said...

Pai stii si tu vorba aia: "No friends on powder days!" :)

Laurentiu Barza said...

Aveai dreptate, e un paradis pentru forest ride si ai ajuns in cel mai bun moment acolo ! Genial !