Monday, February 08, 2010

Riders in the storm - Chu Kash Mountains

Cod galben-auriu cu nuante portocalii, vant de peste 100 km/h, potopul si apocalipsa. Toate erau anuntate pentru weekend-ul acesta. Asa ca unde am putea si noi sa mergem ca sa fim siguri ca nu batem drumul degeaba? Pai e simplu, in Ciuas. Sa vedem ce e cu valcelul de saptamana trecuta si, in cel mai rau caz, daca cei 7 arhangheli dau peste noi, macar ne dam si noi pe panta din spatele cabanei.

Asa ca, dupa discutii cu multa lume, am parcat masinile la Muntele Rosu intr-o sincronizare perfecta (jur, am plecat fiecare de capul lui din Bucuresti si ne-am facut coloana pe urcare). Din cele 3 masini ne-am adunat 9 oameni, super trupa: Mike cu Radu Diaconescu, Irina cu Laviniu, Matei, Adi, Alin si Roxana cu mine. Am baut o cafeluta/mancat o omleta, care cum, dupa care ne-am pus pieile si am pornit-o in sus spre Gropsoarele sa vedem ce e cu valcelul din ultimul raport. Nu aveam idee cam ce o sa gasim acolo, tot ce stiam e intrarea si imaginea lui din Google Earth:


Trebuie sa recunoastem ca nu arata rau. Asa ca pe o vreme oarecum frumoasa (inca nu daduse codul portocaliu peste noi) am urcat panta spre Gropsoarele. Zapada era cam crusta si vantul a inceput sa bata foarte tare.


Sus am facut o mica regrupare, apoi am luat-o pe traseu, pe curba de nivel. Sus pe creasta zapada era foarte putina, viscolita, exact ca si saptamana trecuta. Am dat jos pieile si am traversat pana la intrarea pe valcel.



Odata ajunsi sub linia padurii, crusta inghetata a disparut si ne-am infundat intr-un pulver imens, neatins, de vis.



Astfel, cu totii am avut ocazia sa incercam viraje pe zapada virgina. Valcelul de fapt are o panta intre 10-20 grade, zapada perfecta, e ferit de vant si e perfect pentru o zi asa de urata.



Astfel, cine dorea putea sa dea viraje usoare prin puf, cine nu, putea sa sara peste un bustean sau un bolovan.


Intr-un sfarsit, valcelul se termina in Valea Berii, undeva mai sus de izvor, sub drum. Odata ajunsi cu totii, concluzia generala si unanima a fost: "Let's do it again". Asa ca am luat-o spre Muntele Rosu inapoi, apoi am incercat noi o scurtatura la GPS pe la refugiu, sa nu mai coboram la cabana, dar am ajuns in niste defrisari si, intr-un final, am iesit din padure pe la mijlocul teleschiului vechi de deasupra cabanei. Adica n-am facut mai nimic!




Oricum, am mai dat o tura, dar am intrat pe valcel direct din padure. Irina si Laviniu au ramas sa se mai dea in spatele cabanei. A doua tura a fost si ea super, dar zapada era deja tocata, ca dupa 9 schiori.
Seara ne-am petrecut-o la cabana, unde o parte din noi ne-am si cazat, Pretul este de 40 RON de persoana in camera cu televizor si frigider, conditii super, doar baia era pe hol dar foarte curata. Am mancat si ne-am sprituit pana pe la 11, mai putin Mike, Radu, Irina si Laviniu care s-au intors la Bucuresti. Matei si Adi au plecat si ei de dimineata la Predeal.

A doua zi, am ramas noi doi si Alin. Dimineata vantul se oprise, totul era acoperit de o zapada proaspata si pufoasa si ningea linistit. Ne-am pornit in sus si am hotarat sa mai dam o data valcelul, ca sigur urmele s-au acoperit. Asa a si fost si, nepresati de timp, am stat sa "documentam" noua descoperire cu un filmulet. In finalul zilei am dat doua coborari in spatele cabanei.

Povestea lui Radu e aici.

Iata aici si filmul evenimentelor, care a iesit zic eu destul de simpatic:

5 comments:

Matei Laudoniu said...

ba, io v-am facut pe toti vedete, numai pe mine nu m-a filmat nimeni, railor ce sunteti!

Campian Horatiu said...

Pai asa e daca ai absentat la ziua de filmari :)

Diaconescu Radu said...

Foarte fain filmuletul, iar trantele chiar sunt simpatice...

Mircea said...

Mi se parea mie ca va stiu de undeva cand v-am vazut la Muntele Rosu...(sunt abonat la jurnalele voastre).
V-am cam invidiat pentru urmele lasate in zapada, noi cu bocancii ne-am afundat si pana la genunchi asa ca a fost o tura scurta.
Frumos tare filmuletul.
Keep going

Silvique_ms said...

Bravoooos!!! Foarte dragut filmuletul!

Felicitari tuturor pentru tura! ;)