Tuesday, March 16, 2010

Concurs cu probleme tehnice la Madarasi si 2000 m la Azuga

In we asta, am facut un efort si am fugit la Madarasi, pentru ultimul concurs de schi de tura de anul acesta. Drumul e lung iar urcarea pana in statiune e grea, insa lumea spunea ca statiunea e superba si ca are si o partie super abrupta.

Acuma realitatea:
- drumul e probabil cel mai prost drum public pe care am fost vreodata, am urcat cu lanturi (oricum nu te lasa fara) dupa ce am achitat si o taxa de 7 lei si, credeti-ma, e nasol. Pe langa faptul ca urca destul de serios, si cu cateva curbe destul de abrupte, drumul avea santuri de roti sapate adanc in gheata si acoperite cu un strat subtire de zapada, practic lanturile se chinuiau sa muste din gheata din baza. Eu am din pacate lanturi scarita si am urcat curbele cu un pic de derapaj, probabil cu lanturi romb e ceva mai bine



- partia neagra si foarte abrupta nu e chiar asa, e undeva pe la 25 de grade la pornire si dupa vreo 100 m se domoleste bine de tot. In plus, pe la amiaza partea de sus era deja plina de moguli, care erau la moda acum 20 de ani, dar azi parca nu mai sunt la fel de amuzanti. Cel putin nu sa te dai o zi intreaga pe ei. Partia rosie e ok, cum trebuie sa fie, dai de cateva ori din fund si esti jos. Ca off-piste pe langa partie, ai de ales intre o defrisare plina de cioturi in care mai dai ocazional cu schiurile si o padure dintre partii care se termina in niste valcele si cu un gard care trebuie sa-l sari. Deci nu prea e business.

Partea buna: zona e superba, oamenii primitori si abonamentul e 40 RON/zi.

Acuma despre concurs: a fost un traseu super si simplu, nu foarte lung, din cate am inteles scurtat datorita viscolului. Am plecat in vana de la start, undeva in al doilea pluton (in fata la vreo 200 m se vedeau meseriasii din plutonul fruntas). Mai depasa cate unul coloana, dar eram multumit si trageam la maxim. La prima trecere in coborare am scapat o foca in zapada, am ridicat-o si le-am bagat pe ambele la piept. Mai facusem asta cu pieile BD de multe ori fara probleme. Coborarea am dat-o bine, era loc de mai bine dar inca nu m-am obisnuit total cu schiurile. Oricum, era prin pulver, frumos. Am ajuns in viteza la urmatoarea trecere, am pus pieile si am taiat-o la deal. Dar, *&%$##*&*!!! O piele imi sare efectiv de pe schi. Dau jos schiul, o pun la loc, iau schiul si plec dar, dupa doi pasi, sare din nou. Verific cu mana: nu mai lipeste deloc. Nu ca mai putin, nu, DELOC! Parca nu ar mai avea lipici. In 5 ani de schi de tura n-am mai vazut asa ceva. O potrivesc cumva cu o chinga de pe rucsac pusa la mijloc, mai merg vreo 10 m si iar sare. Mai gasesc o chinga si o prind bine si la coada, si merge. Intre timp, a cam trecut toata lumea pe langa mine. Apare si Roxana care avea pe un bat niste Power Tape, ii dau un bat de-al meu la schimb si zic ca m-am scos. Pe naiba! Nici Power Tape-ul nu se mai lipeste. Era un soi de umezeala nasoala. Asta e, plec cu o piele legata, o depasesc pe Roxana si inca vreo 5 concurenti, trec in coborarea urmatoare care a fost o linie dreapta superba cu hopuri, o data chiar am zburat prin aer vreo 2 m. La urmatoarea trecere, dupa cum ma asteptam, nu mai prinde nici cealalata foca. Era ultima urcare, vreo 300 m lungime pana la finish. Pun focile cumva si le leg ambele cu chingi la cozi. Urc incet dar focile imi flutura in lateral. Cu 20 m inainte de linia de sosire, focile zboara definitiv de pe schiuri, asa ca iau totul in mana si trec asa, pe jos, linia. Mersi lui Luci Clinciu care a incercat sa ma mai ajute cu focile la ultima montare. Nu am iesit foarte bine, dar asta e. A fost pana la urma un concurs super si a meritat sa mergem pana acolo, experienta nasoala mi se putea intampla oricand si oriunde.

Rezultatele de la concurs si un slide cu cateva poze se pot vedea aici.

Consolarea a venit dupa concurs. Am dat cu Bux care a venit si el cu Ada prin zona cateva ture pe partie cu teleschiul, sa vad cum e (concluziile mai sus) si, exact cand Bux zicea ca merge sa manance ceva, m-am intalnit cu o trupa mare care dadea o tura pe piei pana la premiere: o gramada de adevarati, din care as aminti pe sarite Joe, Luci, Dani, Balan, Andreea, foarte multa lume si doar spuma. Am avut onoarea sa "alerg" dupa ei si sa dau doua coborari superbe prin pulver neatins. Din pacate, focile au cedat din nou dupa prima coborare, iar Luci m-a ajutat cu niste foci de rezerva, foarte inguste, dar care m-au dus inapoi in statiune cu bine, mai putin cateva bucati mai abrupte pe care m-am cam chinuit, si partia pe care am urcat-o cu schiurile in spate.

Duminica am fost la Azuga unde am dat 3 urcari/coborari pe Cazacu, insumand aproximativ 2000 m diferenta de nivel (nu fiindca e 17 RON urcarea cu gondola, ci fiindca asa am vrut eu).


 E super cu schiurile noi (Movement Random) la deal, am facut un pic peste 40 minute pana in varf la antena. La coborare, schiurile sunt OK, se comporta acceptabil. Nu excelent, trebuie atentie, dar iti faci treaba cu ele. Nu le-as recomanda ca schi unic in colectie, pentru asta ar fi mai bun un Chaman sau un IKI. Mai jos e un film cu coborarea pe aceste schiuri, se poate vedea o oarecare instabilitate dar, cum ziceam, isi fac treaba. Pe pulver sunt chiar foarte bune, o sa incerc sa fac un review mai complet, si cu alte tipuri de zapada, numai sa apuc sa ma dau pe ele.

3 comments:

Bubulu said...

40 min pe cazacu cu 700m diferenta de nivel e bine:).mai ales ca a treia tura S.a scos 45min deci pe aproape.si in condiţi de zapada tare nu tocmai placuta de urcat. Eu mi.am cam borat plămâni in urma lui Horatiu;) ...oricum Super tare:) . Bravo Taicuţule;)

Campian Horatiu said...

Hehehe, dar erai incaltat cu Elan 999, Marker Duke si clapari de race Rossignol Bandit de 130, vreo 5 kile pe picior cel putin:)

Silvique_ms said...

Dragut articol. Bravos! ;)